Hoogbegaafdheid: zorg of zegen?

Als je heel erg slim bent, dan heb je geen problemen met leren, toch? En haal je gemakkelijk je gymnasiumdiploma, studeert cum laude af en krijgt een mooie baan!? Of ligt het toch iets genuanceerder…?

Als coach, docent, mentor en voormalig coördinator hoogbegaafdheid op een grote scholengemeenschap in ’s-Hertogenbosch heb ik veel te maken met slimme en (hoog)begaafde leerlingen. We onderscheiden diverse “typen” hoogbegaafdheid, waardoor de behoeften en vragen van leerlingen erg uiteen kunnen lopen. Ik adviseer op maat over manieren waarop in het hedendaags onderwijs aandacht en zorg kan worden geboden om deze leerlingen te laten floreren. Daarnaast verzorg ik coaching bij het remediëren. “Onderpresteren” is een probleem waarmee relatief veel hoogbegaafde mensen te maken krijgen. Wat houdt onderpresteren in? Waardoor ontstaat onderpresteren en hoe kunnen we dit ombuigen richting presteren op niveau? Ook kunnen gaten ontstaan zijn bij het aanleren van leerstrategieën, die we door bewustwording en oefening alsnog kunnen ontwikkelen. 

Hoogbegaafd zijn heeft niet alleen te maken met een hoog IQ; ook de manier van denken, de houding waarmee men in het leven staat en omgaat met de wereld(problematiek) is voor veel hoogbegaafden anders dan voor een gemiddeld intelligent persoon. Dat heeft gevolgen voor de ontwikkeling en het welzijn in het hele leven. Heb je een vraag die samenhangt met hoogbegaafdheid voor jezelf, je kind of je leerling, dan ben ik je graag van dienst. 

Mariëtte van Eekeren

Echa-specialist in gifted education

Mastercoach gespecialiseerd in hoogbegaafden